Київ, вул. Багговутівська, 23, тел. +38 (050) 519 85 91

Jshopping Cart

+38 (050) 519 85 91
Як перевантаження інвертора підвищує ефективність роботи СЕС?

Як перевантаження інвертора підвищує ефективність роботи СЕС?

Як перевантаження інвертора підвищує ефективність роботи СЕС?

Перевантаження інвертора - це надзвичайно корисний інструмент, який дозволяє проектувальникам фотовольтаїчних систем забезпечити максимальний обсяг виробленої енергії при мінімальних питомих затратах на обладнання.

Інвертор служить для перетворення постійного струму (DC), який виробляють сонячні елементи, в змінний (AC). Ця конвертація необхідна для передачі згенерованої сонячної енергії в розподільну мережу і використання цієї енергії споживачами змінного струму.

При проектуванні фотовольтаїчних систем і виборі інвертора, фахівці Solartec враховують, яка кількість виробленої енергії зможе бути ефективно перетворена інвертором, тому в своїх проектах, в міру можливості, ми намагаємося підібрати оптимальний коефіцієнт навантаження інвертора.

Коефіцієнт навантаження інвертора або DC / AC ratio визначається відношенням потужності масиву сонячних панелей до номінальної потужності інвертора. У багатьох випадках для підвищення економічної вигоди та ефективності роботи фотовольтаїчної системи необхідно збільшувати потужність сонячних панелей, так щоб коефіцієнт навантаження інвертора був більше 1. Таке рішення дозволяє збільшити кількість виробітку електроенергії в той час, коли потужність сонячних панелей нижче номінальної потужності інвертора.

Але чому так відбувається? Давайте розглянемо 6 причин відповідно до яких необхідно перевантажувати інвертор.

1. Типові умови експлуатації не відповідають стандартним.

Показники потужності, струм і напруга сонячних модулів визначаються в стандартних тестових умовах, однак при реальній експлуатації ці умови досягаються вкрай рідко.

Стандартні умови тестування Реальні умови експлуатації
Інсоляція 1000 Вт/м2
500-1000 Вт/м2
Температура 25 °C 0-55 °C
Маса повітря 1.5 1.5

Зміни температури та інсоляції протягом дня призводить до відхилення експлуатаційних умов від стандартних, а отже - до зміни потужності всього масиву сонячних панелей. У міру збільшення температури сонячних панелей падає їх напруга і потужність. Як правило, в сонячний полудень (при максимальній інсоляції і температурою вище 25 °C) вихідна потужність фотопанелі буде відповідати 75-80% від номінальної, а це значить, що фактично не використовується 20% потужності інвертора.

2. Збільшення виробітку

Завдяки збільшенню потужності сонячних панелей відбувається збільшення згенерованої енергії в не піковий час. Графік генерації сонячної станції стає ширшим і не таким гострим.

 

3. Інвертор не відключається при досягненні максимальної потужності

При перевищенні потужності сонячних панелей номінальної потужності інвертора відбувається відсічення надлишкової потужності. Цей режим називають «зрізанням» ( «clipping»). Процес зрізання відбувається в той час, коли максимальна точка максимальної потужності (MPP) сонячного масиву має потужність більше, ніж номінальна потужність інвертора. «Зрізання» інвертора призводить до втрат кількості згенерованої електроенергії в пікові години, проте пікові умови досягаються досить рідко.

4. Зниження питомої вартості енергії

За рахунок збільшення кількості сонячних панелей знижуються капіталовкладення на одиницю згенерованої енергії (нижче € / кВтг). Розрахунки показують, що за рахунок збільшення вартості установки на 10-20%, а відповідно і потужності панелей, на 20-30% зростає щорічне вироблення електроенергії.

5. Ефективне використання сонячних масивів з орієнтацією «схід-захід»

Дуже часто через обмеження місця установки сонячних панелей неможливо встановити південну орієнтацію фотомодулів. Східний і західний масив сонячних панелей будуть мати максимальну потужність в різний час доби. Через це ми можемо підключити до одного инвертора дві ділянки з різною орієнтацією, потужність кожної ділянки може відповідати номінальній потужності інвертора. Таке підключення забезпечить збільшення загальної вихідної потужності та вирівнювання графіка генерації.

6. Зниження витрат на інвертор

Перевантаження інвертора дозволяє підібрати інвертор з меншою номінальною потужністю, а отже - ціна за такий інвертор буде нижче.

Однак необхідно пам'ятати, що перевантаження інвертора ніколи не повинно перевищувати його критичну межу. При проектуванні завжди потрібно звертати увагу на технічні характеристики інвертора і використовувати тільки кваліфікованих проектувальників і монтажників. Фахівці Solartec підберуть оптимальне перевантаження інвертора і забезпечать максимальну ефективність роботи Вашої сонячної станції.